Miller: Kwoty rozmieszczenia uchodźców w krajach UE nie powinny być narzucane

dodano 2015-09-04 16:10 w kategorii: Kraj

Przewodniczący SLD Leszek Miller uważa, że kwoty rozmieszczenia uchodźców w krajach UE nie powinny być nikomu narzucane. – Polska powinna sama odpowiedzieć sobie na pytanie, ilu ich może przyjąć – stwierdził były premier.

- To powinna być inicjatywa naszego rządu, a nie próba jego zmuszania na zasadzie mechanicznego rozdziału. (…) Tego rodzaju wyczyny, których dokonuje teraz Bruksela to właśnie próba mechanicznego rozdziału uchodźców – zauważył szef Sojuszu na konferencji prasowej w Sejmie.

Zaznaczył jednak przy tym, że rząd powinien natychmiast wystąpić do Sejmu z projektem prawa antyterrorystycznego, bo „w tym kontekście Polska jest bezbronna na działanie dżihadystów”. Postuluje również o zwiększenie budżetu Agencji Wywiadu i Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. – Roczny budżet Agencji Wywiadu równa się kosztowi referendum, które ma odbyć się w niedzielę. Za te pieniądze można było podwoić fundusze wywiadu – zaznaczył Leszek Miller.

Jego zdaniem Polska powinna też bardziej angażować się na arenie międzynarodowej w rozwiązanie problemu imigrantów. – Prezydenta Andrzej Duda lub pani premier Ewa Kopacz mogliby rozpocząć akcję mediacyjną i podjąć rozmowy w głównych stolicach zainteresowanych utrzymaniem pokoju w tym rejonie świata, którego ten problem dotyczy. Mam tu na myśli rozmowy w Teheranie, Damaszku, Waszyngtonie i Moskwie – powiedział Miller.

W jego ocenie problem uchodźców powinien być rozwiązany od podstaw, już w krajach, skąd przybywają. – Po pierwsze należy doprowadzić do natychmiastowego zawieszenia broni między siłami wiernymi prezydentowi Asadowi a rebeliantami. To jest możliwe, dlatego, że rebelianci, którzy walczą z siłami rządowymi są w całości niemalże utrzymywani i dozbrajani przez państwa UE – zauważył przewodniczący SLD. -  Po drugie, należy opracować plan pokojowego rozwiązania sytuacji w Syrii z udziałem Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Rosji. I po trzecie – NATO, UE i Rosja powinny razem rozpocząć intensywną operację militarną przeciwko Państwu Islamskiemu – dodał.

Obecny na konferencji prasowej ekspert dr Wojciech Szewko zaznaczył, że Polska powinna być przygotowana na przyjęcie fali uchodźców, którzy mogą przybyć do naszego kraju. – Musimy pamiętać, że ci, którzy do nas przyjdą to cały przekrój społeczeństwa. Co więcej przybędą do nas z kraju ogarniętego wojną, gdzie są przyzwyczajeni, że nie ma prawa – powiedział. Jego zdaniem w tej sytuacji w  Polsce jest potrzebne przyjęcie ustawy antyterrorystycznej, podobnej do tej jaka obowiązuje m.in. w Wielkiej Brytanii. – Polska musi dysponować odpowiednim prawem, które zabezpieczy podstawowy interesy państw, jakim jest bezpieczeństwo – podkreślił dr Szewko.