Czesław Banot

Zespół Szkół Zawodowych, Cieszyn 1968-1970
Technikum Mechanizacji Rolnictwa, Cieszyn1976-1979
Ośrodek Dokształcania Nauczycieli, Katowice 1982-1984
Szkolenie- certyfikat, opiniowanie inwestycji i przestrzeni publicznej pod  kątem dostępności  dla wszystkich 2011
Liczne kursy i uprawnienia zawodowe : instruktor KF, ratownik, kierowca kat. B

Doświadczenie zawodowe

Czterdzieści lat pracy na stanowiskach pracowniczych i kierowniczych w przemyśle : maszynowym, górnictwie, rolnictwie, oświacie, turystyce. Dwadzieścia pięć  lat prowadzenia działalności gospodarczej w branży rolniczej, budowlanej, artystycznej i turystycznej. Stałe uzupełnianie uprawnień przez ukończenie licznych kursów i szkoleń. Szkolenie z dostępności przestrzeni publicznej „Europa dla wszystkich”. Od 1993 roku społeczna funkcja przewodniczącego zespołu Likwidacji Barier Funkcjonalnych dla Osób Niepełnosprawnych przy Burmistrzu Cieszyna.  Radny Rady Miejskiej Cieszyna 2006-2010, 2010-2014 (druga kadencja-komisja zdrowia, komisja oświaty, kultury i sportu). Członek Stowarzyszenia „Trianon PL”, prezes honorowy Fundacji „Ster”, które realizują program „Europa bez Barier bez Granic”, „Energia odnawialna nad Olzą”.  Współpracuję ze stowarzyszeniami: Trianon Cz. i Trianon Sł, Trianon Eu, ZST w Cieszynie, na rzecz osób starszych (Uniwersytet Trzeciego Wieku), niepełnosprawnych , dzieci i młodzieży.

Osiągnięcia

Wiele ukończonych szkoleń specjalistycznych: mistrz rzeźbiarstwa, kierownika podmiotów gospodarczych, ratownik WOPR, komendant obozów, instruktor KF, nauki pływania, instruktor nauki zawodu,  25 lat prowadzenia działalności gospodarczej, 40 lat pracy.     Radny Rady Miejskiej Cieszyna Kadencji 2006-2010 i 2010-2014. Laureat konkursu o dofinansowanie z UE dla firm. Laureat nagrody Ministra Kultury w 1996 roku w kategorii rzeźby. Były bramkarz sekcji piłki nożnej „Piasta” Cieszyn i „Odry” Wodzisław Śląski. Zdobywca ponad 60 medali MP w pływaniu osób niepełnosprawnych. Laureat plebiscytu na sportowca powiatu cieszyńskiego w latach 1998-2005. Medale i odznaczenia państwowe, regionalne i branżowe.

Umiejętności

Wielozawodowe mistrzowskie, kierownicze, interpersonalne, kreatywność, dyspozycyjność, komunikatywność , umiejętność czytania rysunku technicznego, budowlanego. Umiejętność obsługi komputera (systemy operacyjne Windows, Ofis). Znajomość środowiska osób niepełnosprawnych i potrzeb w tym zakresie. Dobra znajomość regionu, powiatu. Znajomość problematyki dotyczącej osób niepełnosprawnych, prawa samorządowego, zasad zatrudnienia, funkcjonowania opieki społecznej.
  • Adres:
  • Telefon: