Zbyszek Zaborowski

Byłem jednym z założycieli Socjaldemokracji Rzeczypospolitej Polskiej i Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

Wypełniałem mandat radnego wojewódzkiego i wicemarszałka woj. śląskiego oraz posła na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej.

Zdobywałem doświadczenie polityczne będąc sekretarzem, a następnie przewodniczącym SdRP woj. katowickiego. Kierowałem organizacją śląską SLD i kilkakrotnie wybierano mnie w sklad władz krajowych SdRP i SLD.

W ostatniej kadencji Sejmu byłem wiceprzewodniczącym Klubu Poselskiego SLD. W Sejmie pracowałem w Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej, Komisji Obrony Narodowej oraz w Komisji Energetyki i Surowców Energetycznych, a wcześniej również  w Komisji Spraw Zagranicznych.

Tak jak walczyłem w interesie samorządu terytorialnego, o istnienie rodzinnych ogrodów działkowych, o bezpieczeństwo energetyczne kraju oparte na własnych surowcach czy  bezpieczeństwo militarne oparte na rodzimym przemyśle zbrojeniowym - jestem gotów walczyć o odrodzenie Sojuszu Lewicy Demokratycznej i całej polskiej lewicy.

Jestem gotów poprowadzić nas w obronie Konstytucji i do walki o interesy ludzi pracy!
Razem damy radę!