Łukasz Komoniewski

Łukasz Komoniewski urodził się 25 września 1980 roku, jego miasto rodzinne to Będzin, gdzie ukończył szkołę podstawową i średnią.
Jest absolwentem Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach o specjalizacji: marketing na rynkach krajowych i zagranicznych oraz absolwentem Kolegium Zarządzania Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach o specjalizacji: zarządzanie projektami europejskimi, informatyka w zarządzaniu i marketingu.
Na prezydenta Będzina został zaprzysiężony 8 grudnia 2010 roku. Doświadczenie polityczne i zawodowe zdobywał głównie w samorządzie terytorialnym, a także w sektorze bankowym.

Swoją karierę zawodową rozpoczął w 1999 roku prowadząc własną działalność gospodarczą. Od 2000 roku rozpoczął pracę w samorządzie.

W wolnych chwilach chętnie uczestniczy w wydarzeniach kulturalnych, szczególnie tych związanych z teatrem oraz filmem. Lubi dobre i ambitne kino współczesne. Poza tym wielką przyjemność sprawia mu gotowanie. Chętnie podgląda na ekranie przepisy kulinarne, które potem modyfikuje i przygotowuję według własnego uznania.
Propaguje aktywne formy spędzania wolnego czasu – lubi  piesze wycieczki i jazdę na rowerze w towarzystwie znajomych i bliskich. Pasjonuje się również turystyką górską.

Łukasz Komoniewski jest optymistą, otwartym na nowe doświadczenia, jak również na ludzi i ich problemy. Swoje pomysły, kreatywność potrafi przekształcić w działanie, a co za tym idzie bez lęku podejmuje trudne wyzwania. Stawia sobie wysoko poprzeczkę, wyznacza ambitne cele i konsekwentnie je realizuję, co jest możliwe dzięki samodyscyplinie i konsekwencji w działaniu.