Janusz Danek

Janusz Aleksander Danek rodowity Częstochowianin ze Śródmieścia zamieszkujący od 30lat w Dzielnicy ,, PÓŁNOC" lat 52 , Żonaty, dwoje dorosłych dzieci, wykształcenie wyższe, Dyrektor Firmy Handlowej , Miłośnik Sportu, Specjalista w Zarządzaniu Handlem i Sportem.
Promotor , Popularyzator i Animator wychowania dzieci i młodzieży w duchu Szlachetnej Sportowej Rywalizacji .Z Kulturą Fizyczną związany od dzieciństwa -
MKS,, ŻAK " Częstochowa - opiekun, wychowawca i trener wielu Mistrzów Świata i Europy . Twórca i prezes Speedway Fan Clubu Częstochowa - Laureat PUCHARU FAIR PLAY.Reprezentant Polski w Światowej Federacji Speedrowerowej , założyciel Polskiej Federacji Klubów Speedrowerowych i wieloletni prezes.
Członek Polskiej Akademii Mistrzów Sportu , Mistrzów Życia. Członek Rady Sportu przy Prezydencie. Przewodniczący Krajowej Rady Kibiców Sportu Żużlowego. Inicjator i organizator wielu zbiórek do puszek dla poszkodowanych sportowców, ofiar kataklizmów i dzieci niepełnosprawnych dla których od wielu lat organizuje paczki i zabawę - Gwiazdy Sportu i Estrady Dzieciom ,uhonorowany Tytułem PRZYJACIEL DZIECKA.
Społecznik , Wolontariusz , Altruista - sprawdzony Lokalny Patriota V-ce Przes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Regionu i Utworzenia Województwa Częstochowskiego .Jeden z inicjatorów i organizatorów pierwszego w Polsce udanego Referendum w dużym mieście . Wieloletni były Radny i Przewodniczący Rady Dzielnicy ,, PÓŁNOC" wrazliwy na ludzka niedole , odważny , umiejący wyartykuować problemy na kazdym forum ,konsekwentny i tolerancyjny, normalny ..