Łodzianki mistrzyniami Polski juniorek U19

Zawodniczki z Łodzi wywalczyły mistrzostwo Polski w piłce nożnej juniorek do 19 lat. Dla łodzianek z UKS SMS Łódź to już drugi tytuł mistrzowski. Na specjalnej konferencji prasowej zawodniczkom pogratulował wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela.

Zawsze miło spotykać się ze sportowcami z Łodzi, którzy osiągają znakomite sukcesy. Piłka nożna kobiet to dyscyplina, która diametralnie rośnie w siłę. Ostatnie Mistrzostwa Świata oglądało ponad miliard widzów, dlatego to pokazuje, że za kilka lat po piłce nożnej mężczyzn, futbol kobiecy może stać się drugą dyscypliną pod względem oglądalności i popularności w Polsce. Tym bardziej cieszy fakt, że nasze dziewczyny z UKS SMS Under - 19 zdobyły mistrzostwo kraju w piłce nożnej. Chciałbym w imieniu władz miasta i wszystkich mieszkańców złożyć serdeczne gratulacje dla dziewczyn za ten wyczyn. To wielka satysfakcja i duma, że Łódź po siatkarkach ŁKS-u ma kolejne mistrzynie Polski. Mam nadzieję, że pod przywództwem prezesa Janusza Matusiaka i trenera Marka Chojnackiego ta dyscyplina w naszym mieście będzie się dynamicznie rozwijać - powiedział wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela.

Jak podkreślały zawodniczki, był to dla nich trudny turniej, ponieważ łatwiej walczyć o trofea niż ich bronić. Dumy z zawodniczek nie krył prezes UKS SMS Janusz Matusiak, który podkreślił, że piłka nożna kobiet to dziś najszybciej rozwijający się sport.

Mam nadzieję, że jako miasto dołożymy swoją cegiełkę w postaci dotacji i nagród dla dziewczyn za osiągnięcie sportowe. Symboliczny czek przekażemy pod koniec roku, jak będziemy robić podsumowania wszystkich osiągnięć naszych drużyn sportowych w Łodzi. Jeszcze raz chciałbym bardzo serdecznie pogratulować i podziękować za waszą determinację i zaangażowanie - dodał wiceprezydent Trela.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!